Asunnon vuokraus

Asunnon voi Englannissa vuokrata kahdella tavalla: yksityiseltä henkilöltä esimerkiksi netti-ilmoituksen perusteella tai sitten kiinteistövälittäjältä.

 

Kiinteistövälittäjältä vuokraaminen on turvallisin, yleisin, ja myös kaikkein kallein tapa löytää katto päänsä päälle.

Siitä on kauan kun viimeksi vuokrasin asunnon Suomessa, mutta muistaakseni ei tarvinnut tehdä muuta kuin maksaa takuuvuokra ja allekirjoittaa paperit. Englannissa  se ei käy ihan niin helposti. Kiinteistövälittäjä haluaa nimittäin tietää, että kykenet maksamaan vuokrasi ja tämän vuoksi pyydetään näytettäväksi kolme viimeisintä palkkakuittia. Tämä ei yleensä ole riittävää, vaan kiinteistövälittäjä ottaa lisäksi yhteyttä työnantajaasi ja pyytää heitä kirjallisesti todistamaan tulotasosi. Tällainen näyttö voidaan pyytää myös sen hetkiseltä vuokranantajalta, eli uusi vuokranantaja haluaa olla varma siitä, että olet käyttäytynyt siedettävästi myös entisessä asunnossasi. Jos tulotaso ei ole välittäjän mielestä kyllin hyvä, jäät nuolemaan näppejäsi. Toimistokulut joudut maksamaan siitä huolimatta. Välitysmaksu on yleensä n. 150 ensimmäiseltä henkilöltä ja pariskunnan toiselta osapuolelta +50 siihen päälle, eli n. 200 puntaa yhteensä. Jos niin hyvin käy, että asuntoon saa ottaa lemmikkejä, niistä yleensä joutuu maksamaan 50 puntaa lisää takuuvuokraa. Joudut tietysti taas todistamaan osoitteesi kahdesta eri paperista ja tuomaan kuvallisen henkilötodistuksen. Kun olet maksanut välittäjälle toimistomaksun, hakemasi asunto on varattu sinulle, eikä sitä voi enää kukaan muu hakea, ennen kuin hakemuksesi on käsitelty. Kun hakemus menee läpi, asia ei toimi niin, että muutat kuun lopussa, vaan välittäjä haluaa, että alat maksaa vuokraa heti. Se voi olla mikä tahansa päivä muutama päivä hakemuksesi sisään jätöstä tai kuukausi myöhemmin riippuen miten nopeasti työnantajasi ilmoittaa välittäjälle tulotasosi.

Takuuvuokran määrä ja inventaario

Tämä on yhden kuukauden vuokra. Se otetaan tililtä kuukausittain sinä päivänä kun paperit on kirjoitettu, eli vuokran maksupäivästä ei yleensä voi neuvotella, vaan tämä on yleinen käytäntö. Kuulkauden vuokra pitää maksaa etukäteen kun avain vaihtaa omistajaa. Tässä yhteydessä saat käteesi myös kuvallisen inventaarion, joka pitää täyttää ja palauttaaa välittäjälle allekirjoitettuna. Siinä on luetteloitu asunnosta löytyvät viat ja kalustettuna vuokrattavan asunnon huonekalut ja niiden kunto. Kokemus on osoittanut, että jokainen säälittävä sinitarran jälki tapetissa kannattaa mainita. Jos ne eivät ole inventaariossa, joudut lähtiessäsi maksamaan seinän uudelleen tapetoinnin. Vaikka me olemme aina muuttaessa jättäneet aunnon parempaan kuntoon kuin missä se oli kun sinne itse muutimme, emme vielä ole koskaan saaneet koko takuuvuokraa takaisin. Yleensä siitä on tullut takaisin kolmasosa, jos sitäkään.

Entäs yksityiset vuokranantajat?

Yksityiseltä vuokraaminen on helppoa ja halvempaa. Ei ole välitysmaksuja tai kukaan kyselemässä mitä tienaat. Tämä on ihan hyvä tapa vuokrata jostain huone, jos siellä aikoo asua vain kaksi kuukautta. Mutta ongelma yksityisltä vuokratessa on se, että kukaan ei ole puolustamassa oikeuksiasi. Usein vuokranantajat lisäksi tulevat ja menevät asunnossa ihan niin kuin heitä huvittaa, jos ei muuten niin katsomassa miten usein tiskaat. Jos jokin menee rikki, niin ei ole takeita siitä, että kukaan korjaa. Kiinteistövälittäjällä taas on velvollisuus hoitaa ja maksaa paikalle tuleva putkimies. Yleisesti ottaen yksityiseltä vuokraus on isoista riskeistä nauttivien juttu.

Kalustettu vs. kalustamaton

Kalustettuna vuokrattavat asunnot ovat käteviä jos muutat usein. Kaikki löytyy haarukoista alkaen. Liinavaatteet ja peitot pitää tosin tuoda itse. Yleensä huonekalut ovat kohtuullisen lähellä eläkeikää, mutta jos ei ole turhan kranttu, se kyllä kelpaa.

Kalustamaton asunto tarkoittaa oikeasti kalustamatona asuntoa. Tähän mennessä sellaista asuntoa ei ole tullut vastaan, missä ei olisi hellaa ja uunia. Mutta esimeksiksi jääkaappi pitää hankkia ja maksaa itse, jos kalustamattomaan asuntoon muuttaa. Kodinkoneet tosin ovat Englannissa halvempia kuin Suomessa. Itselläni on kaunis ja musta (luokkansa halvin tosin) jääkaappi-pakastin, jota ei koskaan tarvitse sulattaa. Se maksoi 250 puntaa. Suurin vaiva omissa kodinkoneissa on se, että ne pitää taas kantaa ja kuskata kun seuraavan kerran muuttaa.

Hintataso

Moni aikuinen sinkku Englannissa asuu vanhempiensa luona siitä yksinkertaisesta syystä, ettei ole varaa asua omassa asunnossa. Hintataso ei vaihtele paljoakaan riippuen siitä vuokraatko asunnon kerrostalosta vai kaupunkirivitalosta. Myös paritaloja vuokrataan. Hintataso tietysti riippuu siitä missä kaupungissa asuu. Esim. Lontoon 'Elephand and Castle' aseman lähettyvillä kaupunkirivitalon huoneisto, jossa on keittiö, yksi makuuhuone, olohuone ja wc-kylpyhuone maksaa kuukaudess 1500 puntaa. Meidän kaupungissamme vastaava asunto maksaa n. 400-450 puntaa kuussa. Minimipalkka Englannissa on tällä hetkellä 40h viikossa töitä tekevälle 14 000 vuodessa. Jos siis olet Lontoossa töissä, sinulla menisi koko vuosipalkka pelkkään vuokraan. Minimipalkkaa maksetaan melkein kaikille esim. kaupan tai vaateliikkeiden myyjille, kahviotyöntekijöille ja toimistovirkailijoille. Myymäläpäällikkö vaatekaupassa saa 17 000-19000 vuodessa ja opettaja n. 30 000. Moni Lontoossa töissä käyvä ei asukaan siellä, vaan kulkee helposti puolitoista tuntia töihin suuntaansa. Tämä pulittaa vuodessa n. 5000 puntaa, mutta jos siitä jää käteen 25 000, se on silti joissain tapauksissa melkein tuplasti enemmän mitä samasta työstä jäisi käteen muualla.

Vuokran lisäksi maksat 'council tax' veroa vuokra-asunnostasi. Se on yleensä satasen verran kuussa vuokran päälle. Alin veroprosentti on 20%, eli jos saat minimipalkkaa ja maksat yksin veron ja vuokran, sinulle jää kuussa tämän jälkeen käteen n. 550 puntaa. Me maksamme tällä hetkellä sähköstä suunnilleen satasen kuussa. Vesimaksu on n. 20 puntaa ja jätevesimaksu toiset rapiat. Ne yleensä laskutetaan puolivuosittain. Pelkkien asumiskulujen jälkeen sinulle siis jäisi n. 400 kuussa. Kun tähän vielä laskee päälle tv-lupamaksun, nettilaskun, puhelinlaskun ja ruoat, sitä yllättäen huomaa, ettei lompakossa olekaan enää kuin koiperhosia.

Moni perheetön valitseekin kimppa-asunnon, joka esimerkiksi on yksityisen omistama monikwerroksinen omakotitalo, jossa on yhteistilat ja vuokraa maksetaan omasta yksityisestä makkarista. Vuokra voi olla sama mitä se olisi, jos olisit vuokrannut sen 400 punnan yksiön yksin, mutta vero, sähköt yms. jäävät silloin vuokranantajan kontolle.

Asunnoista riittää kerrottavaa vaikka kuinka! Kirjoitan niistä sitten erikseen, kun tämä artikkeli koskee vain vuokrausta. Muistakaa lukijat, että kysyä tietysti saa, jos joku asia jäi askarruttamaan tai kiinnostamaan.